Křesťan nemůže zůstat samotářem.

Stvoření Adama

11. 7. 2013 15:16
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Evoluce , stvoření člověka

Nyní se podívejme trochu blíž na stvoření člověka. V druhé a třetí kapitole první knihy Mojžíšovy (Genesis) se o tom píše podrobněji. V druhé kapitole je, že člověk byl Bohem stvořen: I učinil ho Bůh z hlíny země a vdechl do jeho tváře dech života a ožil člověk. Tak se stal člověk živoucím tvorem.A Bůh mu dal jméno Adam, to znamená ze země. Postavil ho do krásného prostředí, v Bibli nazvaném Eden. Je tam hojnost, stromoví a všechno je mu dáno. "Ze všech stromů smíš jíst, ale ze stromu poznání dobrého a zlého at' nejíš! Kdybys jedl, zemřeš!"To je stručná zpráva o prvním člověku.

Jakou asi máme představu? Možná se nám tlačí ta dětská. Jak Bůh modeluje jako dítě z hlíny země tělo a pak jde k němu a dýchne a- ožil člověk.Pozor!Dětská představa. Bůh je duch. On tvoří vše slovem, myšlenkou. A necítíš trošku rozpor? V 1.kapitole se říká "stvořil"Bůh člověka a já už vím, že to "stvořil znamená bez materiálu. A tady mám materiál- hlínu země. Jak to jde dohromady?

Dám vám milí přátele trochu naivní příklad: Přestav si že chceš židli. Půjdeš ke stolaři. Jenže on je člověk a my lidé tvoříme z materiálu.Zeptá se tě:"máš dřevo?"Ty řekneš "Nemám".On řekne:"Já taky ne. A máš po židli. Kdybys běhal od stolaře k stolaři, neměl dřevo a máš po židli.Tak bys sis řekl: "Já půjdu na Pána Boha, ten dělá bez materiálu. Pane Bože já potřebuji židli. Jakou chceš dubovou. Máš materiál. Nemám, proto jdu za tebou, protože ty mi ji Pane můžeš stvořit. A Bůh by řekl: "Velká je tvoje víra- budiž!" Před tebou by stála zbrusu nová židle. Saháš na ni- ona je z dubového dřeva- a přitom není z ničeho! Popsal bys ten děj takhle: "Pán Bůh mi učinil židli z dubového dřeva."To z dubového znaméná materiál z kterého je ta židle nyní, ne materiál, který Bůh potřeboval. On nepotřeboval.

Ta je nutno chápat: "I stvořil Bůh člověka."Nepotřeboval materiál, "učinil ho z hlíny země, " čili jaký člověk? Je hlína země. A zamyslete se nad tím, zda skutečně naše tělo je hlína zěmě. A stačí na to prachobyčejná učebnice ze somatologie, z nauky o těle, a víte. že naše tělo není z nějakých extra látek. Co je v našem těle? No, nejvíc je tam vody. Jak moc? Šedesát procent- no hodně vody. Voda, vždyt' ta teče ze země! To je materiál ze země. Většina vody! Potkáš dívku: ta je hezká! Putýnka vody. Ale nejen samá voda, prosím, ještě je v nás nějaký ten uhlík, křemík, nějaký ten vápník, trocha fosforu, tak dva hřebíky železa... A co je to?Přesně všechni tyto látky jsou v zemi. V Písmu je to po starodávnu řečeno. Přece nechceš, aby tam bylo napsáno, že se naše tělo skládá přesně z těch prvků co jsou v Mendělejově tabulce. Bůh to tenkrát zjevil prostě: "z hlíny země,"aby ti bylo jasné co jsi.

Ale to ještě není člověk. Kdy se stal člověk živým tvorem? "I vdechl do něho dech života" - do jeho tváře, oni si tehdy představovali, že to "sedí" v tváři, ten dech života. My zase tu představu, že to "sedí" v srdci. Dech života  a ne můj, dech Boží. Čili něco, co je jako Bůh. A co teprve člověk. Čili obyčejná nauka, že člověk se skládá z těla a z nesmrtelné duše. Nic víc. A to jméno Adam to potvrzuje, poněvadž hebrejsky "země" je "Adamá"- Adam je ze země. Nic víc...

Ovšem nám se to tluče s těmi představami ze školy. My jsme zvyklí na tu galerii: 

Hommo sapiens- a u toho je nakreslený člověk, pak je Neandrtálec- ta tvář trošku jinačí, zhrblý, ruce trošku delší, a pak je Pitekantropus erektus,a dál je tam Sinensis Hommo a celá ta řada... Tak jsme to měli v učebnicích a ted' si říkáš: A který z nich je ten Adam? Možná, že ti tu otázku učitel takto položil a ty, chudáčku, sis představoval nějak dětsky, že Pán Bůh uplácal Adama z bláta a ted' se díváš, kdo má vlastně pravdu? 

Ale je to tak jednoduché. Vždyt' se podívej: Hommo sapiens: člověk, má tělo, to je hlína země a je sapiens, čili má rozum, svobodnou vůli- má duši- to je Adam,to je adamovec. Neandrtálec- hlína země, trošku jinak formovaná, no hlína země! Voda, fosfor...- má duši? Má rozum? To ještě nevíme, to se teprve zjišt'uje. Tak jestli má rozum- duši, tak je to Adam, jestli ne, tak  to je ještě hlína země. Pitekantropus- hlína země- má-li rozum, je to člověk. Pak tehdy začíná člověk.

A není v Písmu napsáno, kdy to Bůh udělal a kdy ten dech života dal. Možná, že byla celá řada té hlíny v různých formách, možná byla i v té řadě ta opice. A v té chvíli, kdy do této hlíny země, at' už živé či mrtvé, nebo předtím žádné, Bůh vdechchl duši, začal člověk. Tak začíná člověk. A ty člověče máš rozum, hledej, zkoumej, studuj, kop, přemýšlej, jak vypadali ti staří.

Ono je to doslova dodnes. Kdy začíná člověk? Když se dvě buňky od otce a matky spojí. Hlína země. Hmotný počátek tvého budoucího života! A když se ty dvě buňky spojí, Bůh stvoří nesmrtelnou duši a začně existovat  člověk. Člověk  je hmotné tělo a nehmotná duše. A jsme adamovci. Máme vztah k zemi. My jsme z ní, z těch látek. A ten zásah Boží, ten je duchovní, ten není hmotný. A dětská představa - pryč sní! A je po potížích se stvořením Adama.

Podle knihy Velký náčelník dává Základní kurz křesťanské nauky od Josefa Soukupa

 

 

Zobrazeno 5817×

Komentáře

Hali

Koneckonců věda nedokáže jistojistě vyvrátit, že svět nestvořil Bůh. On mohl svět stvořit jakýmkoliv způsobem. Takže at´ už je evoluční teorie pravdivá nebo ne (stále je to jen teorie), naše víra tím nepadá.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio